Skoro jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kto nie je na Facebooku, je psychopat. Podľa psychológov...
Zdielať na

Kto nie je na Facebooku, je psychopat. Podľa psychológov...

Vy ešte stále nemáte profil na sociálnej sieti? Možno ste blázon, psychopat, alebo máte úchylku, ktorú chcete pred svetom utajiť. Teraz sa nesnažíme niekoho uraziť, ale - takto strašidelne znie záver štúdie amerických psychológov. Ak nemáte svoj vlastný profil, je možné, že si nenájdete prácu. Niektorí zamestnávatelia totiž ľuďom bez facebooku neveria.

Ste ako Breivik alebo Holmes

Ani vy nevediete v dnešnej dobe paralelný život na sociálnej sieti? V tom prípade sa stávate podozrivým. Tím amerických psychológov totiž vypracoval celý zoznam duševných porúch človeka, ktorý sa nedal zlomiť sociálnym boomom. Štúdiu ale potiahli do extrému. Ako ukážkový príklad uvádzajú mená - Anders Breivik a James Holmes.

Muži, ktorých rukou zahynuli desiatky ľudí, nikdy nemali vlastný profil na najznámejšej sieti, alebo aspoň na nej nikdy nevystupovali pod reálnym menom. Breivik údajne takto "pred svetom" ukrýval svoje extrémistické názory, strelec z denverského kina psychopatiu.

Ľudia sú pobúrení

Ľudia sú, prirodzene, z týchto záverov pobúrení. Byť súčasťou jednej obrovskej databázy niektorí prosto nechcú. To z nich ale nerobí labilného ani duševne chorého človeka.

Firmy si overujú info na Facebooku

Žiť úplne mimo sociálnych sietí ale nemusí byť až také oslobodzujúce. Uznávaný časopis Forbes informoval, že veľké spoločnosti aj personálne agentúry si každého jedného človeka overujú aj takýmto spôsobom. Ak sa im zaslaný životopis nepodarí spárovať s profilom, uchádzača ihneď z konania vyradia. "Sú pre nich menejcenní, nesociálni. Ale to je veľmi jednostranné hodnotenie," potvrdila Klára Javorská z personálnej agentúry Trenkwalder.

"Práve títo ľudia môžu byť oveľa sociálne adaptovanejší, len nemajú potrebu všetko o sebe prezradiť," upozornil aj psychológ Karol Kleinmann. Na Slovensku zatiaľ profil na sociálnej sieti nie je podmienkou, no je určite lepšie ho mať ako nemať. "Si porovnávame, overujeme veci a pátrame po nich všeobecne na webe," dodala Javorská.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články